Performanța în șah la vârste mici

-Super GrandMaster-

Spre performanță
de la vârste fragede țintind spre performanță
Confruntare sportivă
adversari în timpul partidei de șah, prieteni înainte și după partidă
  Cuprins
 • COPILUL
  – cele 2 frici sau bariere
  De ce le place copiilor șahul ? -ideea este ca piesele sunt mai mici decât ei, este o lume care poate fi controlată, acea lume devine jucăria lor!
 • ECHIPA: părintele și antrenorul
 • Munca cu copilul ,munca in echipa – CLUBUL DE ȘAH
  Pentru fiecare copil în parte ,a pătrunde în lumea minunată a șahului este o aventură personală, este POVESTEA în jurul căreia gravitează toată copilăria.
  Mintea copiilor la 5, 6 sau 7 ani nu este încă acaparată de alte tentații astfel că jocul de șah reprezintă soarele în jurul cărui gravitează toate dorințele și bucuriile, este o geneză personală care evoluează cu fiecare partidă, cu fiecare turneu, cu fiecare lecție și cu fiecare experiență deosebită! Jocul de șah care este joc, este și viață trăită la intensități maxime și asemeni literaturii sau celorlalte arte este o re-creare a realității, o (re)modelare potrivit aspirațiilor! Este o certitudine dovedită, șahul creează lumi noi, fiecare copil care vine în șah își creează o lume numai a lui, unde este stăpân deplin, are putere desăvâșită asupra locuitorilor -piesele de șah- trăiește cu ele și prin ele de multe ori, este și suveran dar și supus, prieten sau dușman. Este absolut hilar și emblematic să asiști atunci când un copil care iese cu zâmbetul pe buze după o partidă câștigată și povestește unui părinte care n-are o treabă cu șahul cum a atacat el dama și a fugit, cum a făcut o furculiță și a avut avantaj dar apoi și-a dat o tură, că adversarul l-a legat și cum în final a obținut un pion liber, adversarul și-a dat tura pe el și cu alt pion a făcut damă și a dat mat!
  Un patos al povestirii, o (re)trăire fascinantă despre lumea lui, a șahului care îi definește universul lui-și numai al lui !

Primul pas în lumea minunată a șahului ! Ești asemenea lui Neil Armstrong făcând primul pas pe Lună !

un pas mic
un pas uriaș

ca apoi, mai târziu să interacționeze cu alți copii , cu alte lumi asemănătoare dar totuși atât de diferite!

de pe altă planetă
de pe altă planetă