PRIMA MAGIE

sau întîlnire de gradul 3,4, 5 ani sau mai mulți ani !

Deobicei există în prealabil un telefon. Eventual și o recomandare ,dă mai bine. Dar au fost situații când-pur și simplu- părinții au luat copilul de mânuță și s-au înființat la ușa sălii de șah. Mama este cea care-și asumă asemenea roluri ,de a căuta omul sau antrenorul care se va ocupa de odrasla dragă și o va învăța tainele jocului de șah.Mamele au un simț deosebit de a percepe,de a simți oamenii din fața lor ,urmăresc mai atent cum reacționează copilul ,sesizeaza detalii mai greu decelabile comparativ cu un bărbat –în speță tatăl.

RITUALUL – prima întâlnire

Bună ,ce faci ? Cum te cheamă ? Un zâmbet larg îmi lumineză fața.

Copilul răspunde –mai curajos sau mai timid ,după cum îi e felul .Cât mai natural îi întind mâna să dăm noroc –copilul rămâne surprins și-mi întinde și el mâna cu întârziere . Evident sunt cat mai firesc ,nu e nimic teatral sau artificial, forțat.Există o tensiune în aer ,emoția e prezentă,răzbate prin cuvintele căutate,puțin tremurate.Majoritatea copiiilor sunt timizi,-mai ales dacă sunt fetițe-privesc în podea ,nu îndrăznesc să te privească în ochi ,își feresc privirea care le fuge de ici-colo. O sfioșenie maiestuoasă răzbate din ochișoriii lor care te care te umple de har și te mobilizează ,te motivează și trebuie să-i răspunzi cu aceeași măsură ! Îl invit să ia loc pe un scaun. În timp ce stau cu mama despre diverse informații utile despre gusturile ,obiceiurile copilului urmăresc cu coada ochiului reacțiile copilului.Cercetează încăperea aparent absent, se uită cu curiozitate la cupe ,la pozele campionilor ,la șahurile multe . Evident este atent la tot ce se vorbește –dar asta am aflat mult mai târziu ! Clar, e copleșit de afluxul de informații vizuale , încearcă să facă față eroic,se foiește pe scaun ,pare un pic plictisit dar este încordat și nerăbdător să înceapă o activitate ,trecând repede peste plictis ,încodare și emoții ceva să se întample dar mai repede ! Simt nerăbdarea, grăbesc convorbirea – terminăm introducerea cât mai abrupt, aproape nepoliticos ,mama simte și ea că trebuie să ne mișcăm repede ,salută ,la ce oră vin întrabă și iese val –vârtej din sala de șah.

PUNTEA

Ok, rămânem noi doi , masa e deja pregătită cu cel mai frumos șah posibil ,invit copilul să ia loc și încep să povestesc ,câte-n lună și în stele ,armate,generali,conducători,lupte,fortărețe,monarhi,soldați, despre câmpuri de bătălie,castele,ambuscade,ș.a.m.d. Eu povestesc și dăi și dăi , gura nu mi se mai oprește ,copilul din fața mea e ochi și urechi, captivat și subjugat de afluxul verbal.În fine ,copilul devine buimac ,un pic bulversat și ușor contrariat.Nu înțelege cum acele piese micuțe din fața lui pot căpăta viață și lupta în bătălii interminabile. Îi las puțin timp să-și revină, cu un gest teatral înlătur toate piesele de pe tablă apoi le iau pe rând , iacă-tă cei care merg primi la luptă, soldații , uite regele cel care abia-abia merge ,ca un mosneguț cu bastonul , și iată si dama cea vitează care are sabie si este cea mai tare ! – fetițelor le strălucesc ochii- si le arăt cum se deplasează ,cum se așează și astfel se naște legenda ! Se zămislește o prietenie pe viață între micuțul copil și micuțele piese ! Cu piesele și cu cel care prezintă piesele ,multă vreme instructor ,acum antrenor ! Astfel magia capătă contur ! Șahul este un tărâm de basm și ferice de cei care acced în această lume magnifică !

CEA MAI FRUMOĂSĂ LUME POSIBILĂ !

O poveste care te introduce în altă poveste, pentru că ce este șahul la urma urmei ? este o poveste minunată rescrisă mereu și mereu ,necontenit, de cei care-l practică ,care crește cu fiecare mutare ,cu fiecare victorie împletită cu bucurie și fiecare înfrângere însoțită de supărarea firească. Crește cu fiecare jucător și cu fiecare turneu sau campionat . Fiecare partidă reprezintă o lume în miniatură cu toate trăirile și toate învățăturile ei , apoi toate partidele alcătuiesc o lume ,un univers aparte dar mult mai intens care se împletește cu cel în care ființăm! În funcție de caracterul tău șahul poate fi acea punte care transcede lumi ,te înnobilează și te înalță ,poate fi fericire dar și mântuire sau poate fi blestem și suferință !Va fi prima lecție ,va fi și a doua și tot așa mai departe… Acel copil va dobândi o minte luminată de rigorile logicii , o coerență debordând de imaginație și creativitate intensă , va fi un luptător pentru dreptate și fair –play . Și dacă toatea acestea sunt dublate de motivația necesară atunci avem acea anduranță necesară marilor jucători și mărețelor cariere șahiste , și nu neapărat ! Cred că este calea cea mai la îndemână pentru a progresa ca individ și a te afirma ca personalitate deplină ! Șahul ca și muzica sau celelalte arte este acel limbaj universal care ne transpune ,ne ridică deasupra lumii fizice imperfecte .